ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Αγορές: Στο «κόκκινο» με φόντο τα επιτόκια και τις τραπεζικές πιέσεις

Υπό πίεση βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και οι αγορές σε Ευρώπη και Αθήνα, παρά την χθεσινή ανοδική πορεία και την θετική αντίδραση της Wall Street.

Σήμερα, οι νέες εξελίξεις έρχονται από διαφορετικά μέτωπα και κάνουν τους επενδυτές να στρέφονται στην κατοχύρωση των κερδών που αποκόμισαν από την ενίσχυση της Τρίτης 14/3.

Σε αυτό το κλίμα, στις 13:18 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε πτώση 3,44% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 2,56% στις 443 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές και το λιανικό εμπόριο να ηγούνται των απωλειών.

Αρνητικά λειτούργησε για τις μετοχές στην Ευρώπη, η ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021». Μάλιστα, η μετοχή της Credit Suisse τέθηκε σε αναστολή, καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 20% .

«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.

Στο προσκήνιο παραμένει και η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και το ενδεχόμενο να έχει συνέχεια το «ντόμινο», παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβαν άμεσα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσα οι αρχές των ΗΠΑ.

Ενώ, στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών συντελεί και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη σχετικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, αν και όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

cnn.gr

Related Articles

Back to top button