ΕΛΛΑΔΑ

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ με τις μορφές της Μαρίας Κάλλας και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Η κυκλοφορία δύο αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ με τα πορτρέτα της Μαρίας Κάλλας και του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή προβλέπεται σε προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρώτο νόμισμα θα κυκλοφορήσει με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και το δεύτερο με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Τα δυο αναμνηστικά αυτά κέρματα θα κυκλοφορήσουν το καθένα σε 750.000 τεμάχια και για την κοπή τους θα απαιτηθεί δαπάνη 690.000 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρής ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρής.

Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.

ΠΗΓΗ: newsit

Related Articles

Back to top button