ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρή σύσταση προς την Κύπρο για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.

H Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει στην έκθεσή της η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA).

Η έκθεση, ψηφίστηκε χθες το βράδυ με 30 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 4 αποχές, καθώς και το κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι συστάσεις για το μέλλον με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές.

Στις συμβιβαστικές για την Κύπρο αναφορές η έκθεση «συμπεραίνει ότι είναι πιθανόν να έγιναν παραβιάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας στην Κύπρο».

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να αξιολογεί διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που εκδίδονται για λογισμικό υποκλοπής spyware και να τις καταργεί όπου χρειάζεται.

Επίσης, καλεί την Κύπρο να προχωρήσει σε διεξοδική αξιολόγηση της αποστολής υλικού spyware εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μεταξύ κρατών μελών και χαρτογράφηση των διαφόρων ισραηλινών εταιρειών ή εταιρειών που ανήκουν και διευθύνονται από Ισραηλινούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο και εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ακόμη, προστίθεται, ότι καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση «Spyware Van», όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσημης αποστολής στην Κύπρο και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Europol, όλους τους ισχυρισμούς περί παράνομης χρήσης και εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες.

Related Articles

Back to top button