Βγάλε φλας! Αρκεί να γνωρίζεις πότε πρέπει να το κάνεις

Αράχνες έχουν πιάσει σε πολλά αυτοκίνητα οι δείκτες πορείας, αφού ο μέσος έλληνας οδηγός δεν τους χρησιμοποιεί, αν και πρόκειται για τα πιο σημαντικά μέσα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.
Δεν χρειάζονται κάποιες επιστημονικές έρευνες ή μελέτες για να βεβαιώσουν, ότι ένα μεγάλο μέρος των οδηγών στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, αρνείται πεισματικά να βγάλει φλας ή τα χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο.
Δυστυχώς, το ποσοστό των συγκεκριμένων οδηγών αυξάνει συνεχώς, αν και οι δείκτες πορείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των μετακινήσεών μας και η μη χρήση τους δυσχεραίνει τη συνύπαρξη με τους άλλους χρήστες του δρόμου. Γι αυτό εξάλλου και ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τιμωρεί με πρόστιμο 80 ευρώ τη μη χρήση των φλας και με 150 ευρώ αν δεν λειτουργούν σωστά ή δεν υπάρχουν στο όχημα «φώτα δεικτών κατεύθυνσης», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους.
Να σημειώσουμε, ότι τα πρώτα φλας αυτοκινήτων τοποθετήθηκαν το 1939 σε αμερικανικές Buick, άρα βρίσκονται πάνω από οκτώ δεκαετίες στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας, όμως πολλοί από εμάς εξακολουθούν να τα αγνοούν επιδεικτικά.
Ας δούμε όμως σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται τα φλας και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, που καλούμαστε να αποφύγουμε.
Σε ποιες περιπτώσεις βγάζουμε φλας
Ενεργοποιούμε τους δείκτες πορείας κάθε φορά που στρίβουμε, αλλάζουμε λωρίδα κυκλοφορίας, προσπερνάμε και κατά την είσοδο και την έξοδό μας από αυτοκινητόδρομο. Επίσης όταν ξεκινάμε μετά από στάση ή στάθμευση και όταν πλησιάζουμε προς την άκρη του δρόμου, για να σταματήσουμε.
Ανάβουμε φλας λίγο πριν την έξοδο από μία πλατεία
Αν κινούμαστε σε κυκλική πορεία, π.χ. σε πλατεία, βγάζουμε φλας λίγο πριν την έξοδο από αυτήν, ενώ δεν χρησιμοποιούμε φλας όταν μπαίνουμε σε πλατεία.
Το σωστό χρονικό σημείο
Η έγκαιρη χρήση των φλας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται ένα εύλογο διάστημα πριν στρίψουμε και πριν αλλάξουμε λωρίδα ή ξεκινήσουμε μία προσπέραση. Εμπειρικά, θα λέγαμε ότι η ενεργοποίηση των δεικτών πορείας είναι καλό να γίνεται περίπου 30 μέτρα πριν στρίψουμε, αρκεί να μην μεσολαβεί ενδιάμεσα κάποια άλλη διασταύρωση, οπότε ανάβουμε φλας αμέσως μετά από αυτήν. Όλα εξαρτώνται φυσικά και από τις συνθήκες κυκλοφορίας, για παράδειγμα όταν αλλάζουμε λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο, ενεργοποιούμε τους δείκτες πορείας αρκετά νωρίτερα λόγω των υψηλών ταχυτήτων.
Συνθήκες έκτακτης ανάγκης
Είναι πολύ σημαντικό να ανάβουμε φλας, όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα και να δημιουργήσουμε ελεύθερο διάδρομο, επειδή ακούμε στο βάθος τις σειρήνες κάποιου ασθενοφόρου, περιπολικού ή πυροσβεστικού οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο, συνεννοούμαστε με τους υπόλοιπους οδηγούς και ταυτόχρονα δηλώνουμε τις προθέσεις μας στους οδηγούς των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Τα δύο πιο συνηθισμένα λάθη
Αρκετοί οδηγοί πιστεύουν εσφαλμένα, ότι βγάζοντας φλας αποκτούν αυτομάτως και προτεραιότητα. Πρόκειται περί λάθους, επειδή οι δείκτες πορείας δηλώνουν μόνον πρόθεση και επαφίεται στους άλλους οδηγούς, αν θα μας παραχωρήσουν την προτεραιότητα, αλλιώς περιμένουμε μέχρι να περάσουν.
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr