ΑΤΤΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Αττική Οδός αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο παραχωρήσεων – Πώς διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, διαθέτει πλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά και την ανακήρυξη της ως προτιμητέου επενδυτή για την Αττική Οδό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κίνηση αυτή διπλασιάζει σε αξία το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερες σταθερές ταμειακές ροές σε μακροχρόνια βάση.

Ο όμιλος θα διαχειρίζεται πλέον περισσότερα από 1.600 χλμ. αυτοκινητοδρόμων (μαζί με την Αττική Οδό) καθώς έχει ήδη την Εγνατία, την Ολυμπία και την Κεντρική Οδό καθώς και το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολή του ΒΟΑΚ.

Ταυτόχρονα διεκδικεί και το υπόλοιπο το κομμάτι της παραχώρησης του ΒΟΑΚ, ενώ πρόσφατα κατέθεσε ως επικεφαλής ένωσης εταιρειών την πρώτη Πρότυπη Πρόταση που περιλαμβάνει νέα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής προς Λαύριο, Ραφήνα και Λ. Βουλιαγμένης.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά έργα όπως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, τον νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό.

Συνολικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της σε έργα παραχωρήσεων χωρίς να υπολογίζεται δηλαδή η Αττική Οδός..

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει των πλέον πρόσφατων οικονομικών στοιχείων (πρώτο εξάμηνο 2023), ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού ξεπέρασε τα 104 εκατ. ευρώ, έναντι 94,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2022, δηλαδή σημείωσε άνοδο σχεδόν 10,6%. Τα κέρδη προ φόρων στο πρώτο «μισό» του 2023 ανήλθαν σε 54,7 εκατ. ευρώ (στα 35,7 εκατ. το 2022, άρα άνοδος σχεδόν 53%), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 42,2 εκατ. ευρώ, έναντι 27,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2022, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 53,3%.

Η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να ανέρχονται τον Μάρτιο του 2023 σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ εδώ και πολλά χρόνια ο δανεισμός είναι μηδενικός.

Επίσης βάσει της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού προβλέπεται η μείωση των διοδίων στα 2,5 ευρώ, από 2,8 ευρώ για διάστημα πέντε ετών. Ο νέος παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο διέλευσης, αλλά μετά την πάροδο της πενταετίας, υποβάλλοντας αίτημα αύξησης το οποίο να τεκμηριώνεται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες του αυτοκινητοδρόμου.

topontiki.gr

Related Articles

Back to top button