ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Οικονόμου: Μέσα στην εβδομάδα η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού

«Η τραγωδία έχει κλονίσει βαθιά την κοινωνία. Οι παθογένειες δεν δημιουργήθηκαν μόνες τους (…) Η αλήθεια σώζει» τόνισε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πέρα από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιζώντων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο κ. Οικονόμου σχολίασε τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη καθώς επίσης αναφέρθηκε στις επικουρικές συντάξεις που σύντομα θα καταβληθούν αλλά και στα προγράμματα στήριξης που αφορούν τους νέους.

Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου».

Η κυβέρνηση χωρίς προφάσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί (για το δυστύχημα) δεν κρύβεται πίσω από ανθρώπινα σφάλματα, επισήμανε ο κ. Οικονόμου ενώ πρόσθεσε ότι ο «πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων και ταυτόχρονα ανέλαβε ταυτόχρονα μια διττή δέσμευση:

απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και αμέριστη συνδρομή στις δικαστικές Αρχές, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται.
δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της χρόνιας προβληματικής κατάστασης στο σιδηρόδρομό μας.
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alstom- έτσι ώστε να έχουμε ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., προκειμένου να προσδιοριστούν και να προχωρήσουν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, για το επόμενο διάστημα «θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια και, εάν χρειαστεί, θα περιοριστεί βραχυπρόθεσμα το μεταφορικό έργο.

Παράλληλα, δρομολογούνται άμεσα οι ήδη προγραμματισμένες και εγκεκριμένες προσλήψεις του προσωπικού.

Και επιπλέον αυστηροποιείται – με νομοθετική πρωτοβουλία – το νομικό πλαίσιο που αφορά στις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο».

«Μετά τα ντοκουμέντα και μέσα από τις διώξεις, αναδεικνύονται συμπροφορές» που δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να τις εξαλείψει τελείως», τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι «οι ισχυρισμοί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι» δεν έχουν αποτέλεσμα και ότι «τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Δεν γίνεται πολιτική χωρίς ειλικρίνεια».

Επικουρικές συντάξεις και προγράμματα στήριξης νέων

Στις 15 Μαρτίου, πρόκειται να καταβληθεί – με εμβόλιμη πληρωμή – η προκαταβολή για επικουρικές συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί. Θα είναι ίση με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης για επικουρικές συντάξεις γήρατος και 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης και να έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022. Μάλιστα, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η περίμετρος των δικαιούχων, το πλήθος των δικαιούχων, με Υπουργική Απόφαση επεκτείνεται το καταληκτικό χρονικό όριο της αίτησης στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις –σε σύνολο 80.000- που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο που έχει αναλάβει για τη στήριξη των νέων. Μέσα στον Μάρτιο μπαίνουν σε εφαρμογή δύο πολύ βασικές δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους ανθρώπους. Είναι το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους, ηλικίας 25-39 ετών και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου να γίνεται από το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την στέγασή τους. Τα περίπου 10 χιλιάδες δάνεια που θα εγκριθούν σε αυτή τη φάση, μπορεί να φτάνουν μέχρι και 150.000 ευρώ ενώ η τιμή του ακινήτου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ με βάση το συμβόλαιο αγοράς.

Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, δικαιούχοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος σε αυτή την πρώτη φάση του προγράμματος είναι να στεγαστούν 3.000 νέοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών.

ertnews.gr

Related Articles

Back to top button