ΑΤΤΙΚΗΔΗΜΟΙΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά στα Κάτω Πατήσια

Η περιοχή Καραμανλάκη στα Κάτω Πατήσια με τα χαρακτηριστικά ομοιογενή διατηρητέα της κτίρια, αποκτά νέα ζωντάνια μετά την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη) από τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στον αναμορφωμένο χώρο, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ύστερα από πάγιο αίτημα των κατοίκων μία πρότυπη παιδική χαρά, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου «Υιοθέτησε την πόλη σου», καθώς κι ένα όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί δωρεά ομάδας κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση, τα εγκαίνια της ανανεωμένης πλατείας, που μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για την ευρύτερη γειτονιά, πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοβουλία.

«Σε αυτήν την ιστορική γειτονιά όπου αισθάνεται κανείς ακόμη ζωντανό τον παλμό της μεταπολεμικής Αθήνας, παραδίδουμε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να υλοποιεί στις 129 γειτονιές εργα «που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα των Αθηναίων».

Για την ανάπλαση του χώρου η δημοτική αρχή έλαβε υπόψη τις προτάσεις της «Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά».

Η νέα όψη της πλατείας
Ο χώρος της πλατείας χωρίστηκε σε δύο ζώνες: Την πρώτη ζώνη καταλαμβάνει ο χώρος της περιφραγμένης παιδικής χαράς, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, ενώ περιμετρικά διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου. Στη δεύτερη ζώνη διαμορφώθηκε ο χώρος της πλατείας, με λειτουργικά παγκάκια κι ένα όμορφο σιντριβάνι που προορίζεται για δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε όλη την έκταση της πλατείας, το δάπεδο έχει στρωθεί από κυβόλιθο, ενώ και οι πλάκες των πεζοδρομίων -περιμετρικά της πλατείας- αντικαταστάθηκαν από κυβόλιθους, έτσι ώστε να διακρίνεται ο ενιαίος χαρακτήρας του έργου.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμβολή ομάδας κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σωτηρόπουλο συμμετείχαν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δωρεά του σιντριβανιού. Πρόκειται για ένα μοντέρνο σιντριβάνι που δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο πάνω στην πλατεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους (ομαδικά παιχνίδια, οργάνωση εκδηλώσεων κ.λπ.).

ertnews.gr

Related Articles

Back to top button