ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες υποστηρίζουν φεμινιστικά αιτήματα σε όλο τον κόσμο

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν αυτή την Τετάρτη στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και δεκάδες άλλες ισπανικές πόλεις για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δικαίωσαν τον φεμινιστικό αγώνα, με δύο ξεχωριστές πορείες στην ισπανική πρωτεύουσα λόγω του ρήγματος που δημιούργησε ο τρανς νόμος και των συνεπειών που άνοιξε η μεταρρύθμιση του λεγόμενου νόμου του “μόνο ναι είναι ναι”.

Η Ισπανία θεωρείται συχνά σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη, ειδικά μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου που προωθεί μέτρα κατά της έμφυλης βίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πρωτεύουσα του Μεξικού, χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.

Μια νεαρή μαθήτρια εξήγησε: “Σήμερα είναι η πρώτη φορά που παρελαύνω και είμαι εδώ γιατί κουράστηκα να βγαίνω κάθε μέρα, στη δουλειά, στο σχολείο και να δέχομαι κάθε είδους παρενόχληση. Απαιτούμε σεβασμό στο απλό γεγονός του υπάρχοντος, βαρέθηκα να καταδικάζομαι να το ζω αυτό κάθε μέρα επειδή είμαι γυναίκα».

Η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών στο Μεξικό είναι ευρέως διαδεδομένη.

Πάνω από 20 δολοφονούνται καθημερινά και για κάθε 100 δολοφονημένες γυναίκες, μόνο τέσσερις περιπτώσεις καταλήγουν σε ποινές φυλάκισης. Η ατιμωρησία είναι σχεδόν πλήρης.

Πηγή: Εuronews

Related Articles

Back to top button