ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 : Ισχυρό το προβάδισμα της Νεας Δημοκρατίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έφεραν οι δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Περισσότερο η μια εκ των δυο (Metron Analysis) δίνει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και τα επιμέρους στοιχεία της δείχνουν αλλαγή της εικόνας και σε σχέση με τα μικρά κόμματα.

Η διαφορά των δυο δημοσκοπήσεων είναι ότι η άλλη έρευνα, αυτή της ΚαπαResearch έγινε πριν το ντιμπέιτ και έχει πολλά ερωτήματα ανάμεσα στα οποία ζητείται να κάνουν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας αλλά και να τοποθετηθούν σε μια σειρά θέματα.

Την ίδια ώρα και καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας πυκνώνουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού με επισκέψεις σε στοχευμένες περιοχές και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καλύψει σχεδόν όλη την επικράτεια.

Χθες βρέθηκε στην Μυτιλήνη και την Ρόδο, σήμερα το πρωί θα βρεθεί στην Κυψέλη, την Κυριακή έχει την Διακαναλική συνέντευξη, ενώ την Δευτέρα 15 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης ξεχωρίζει η επίσκεψη που  θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στις 17 Μαΐου στην γαλάζια μονοεδρική της Καστοριάς, ενώ στην Θεσσαλονίκη ο κομματικός μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς για να προετοιμάσει την μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 18 Μαΐου στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 

Όπως είθισται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με την μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας στο Θησείο την Παρασκευή 19/05.

Στην οδό Πειραιώς κάνουν θετικό ταμείο από τις εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Θεωρούν ότι το μήνυμα που ήθελε να στείλει έφτασε σε μεγάλο βαθμό στους αποδέκτες του και ελπίζουν όπως άλλωστε δείχνουν και οι τάσεις των δημοσκοπήσεων αυτό να φανεί και στις κάλπες και να γεμίσουν όπως λέει και ο ίδιος γαλάζια ψηφοδέλτια. Και τα επόμενα 24ωρα θα συνεχίσει να τονίζει τις διαφορές της δικής του διακυβέρνησης έναντι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ρίχνει βέλη στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη το οποίο χαρακτήρισε χθες «αταίριαστο εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι δημοσκοπήσεις που έφεραν χαμόγελα

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε και έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό του Mega είναι ίσως εκείνη που έχει δώσει έως σήμερα τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, θεωρείται και δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί να κάνει κάποιους να εφησυχάσουν.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έγινε σε πολύ μεγάλο δείγμα – που έφτασε τα 2.105 άτομα και ολοκληρώθηκε μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα από την μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 31,1%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες (στο 29,3%).

Μικρότερη άνοδο κατά 1,1 μονάδες παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 24,1% από 23%. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 6,6% από 5,5%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση που βρίσκεται στο 2,8% (από 2,6%). Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,8% (από 3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου από 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα σε 2,1%. Η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα Νίκη είναι στο 1,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά είναι άνω των 8 μονάδων (8,2) και η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 36,2%

ΣΥΡΙΖΑ 28%

ΠΑΣΟΚ 10,3%

ΚΚΕ  7,4%

Ελληνική Λύση 3,3%

ΜέΡΑ25: 4,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,5%

Εθνική Δημιουργία 1,3%

Νίκη: 1,3%

Στην παράσταση νίκης χωρίζει χάος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Της ΝΔ είναι στο 70% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Στην έρευνα της ΚαπαResearch η οποία έγινε από 5 έως 9 Μαΐου sτο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε» η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 31,6%

ΣΥΡΙΖΑ 25,4%

ΠΑΣΟΚ 8,5%

ΚΚΕ 6,6%

Ελληνική Λύση 3,8%

ΜέΡΑ25 3,5%.

«Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 9,2%

Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΑΝ και Νίκη καταγράφουν ποσοστό από 1 έως 1,3%

Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 60% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%, ενώ το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 33% τον Αλέξη Τσίπρα. 24% δηλώνει «κανέναν από τους δύο».

Όσον αφορά στο ερώτημα ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», το 28% «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, 14% δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και 8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Related Articles

Back to top button