ΑΠΟΨΕΙΣΑΤΤΙΚΗΓΕΓΟΝΟΤΑΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΔΗΜΟΙΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΝΕΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 26 εμβόλια λόγω έλλειψης

Λίστα με τα εμβόλια που απαγορεύονται να εξαχθούν προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης τους στην εγχώρια αγορά, ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), την Τετάρτη (10/05).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 26 κωδικούς εμβολίων, για τους οποίους τίθεται προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, μεταξύ των οποίων εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα, τον HPV και τον πνευμονιόκοκκο.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., η λίστα απαγόρευσης εκδόθηκε μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω εμβολίων στην αγορά. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Παράλληλα, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Εξαίρεση αποτελεί η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας/τοπικούς αντιπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της ελληνικής και της εταιρίας του εξωτερικού.

Τέλος ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων, επιτηρεί αν τηρούνται οι υποχρεώσεις και επισύρει κυρώσεις σε περίπτωση μη επαρκής κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 14/05, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφασή του.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Οι Φαρμακαποθήκες καλούνται να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα εμβόλια εντός 3 ημερών.

H απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης αντικαθιστά και καταργεί κάθε προηγούμενη απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης που αναφέρεται σε εμβόλια, δεδομένου ότι η παραγωγή των εμβολίων είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα & περιορισμένη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button