ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σήμερα ο χειρότερος καύσωνας – Οι «κόκκινες» περιοχές που θα πιάσουν 45άρια

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα αφού σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 45 βαθμούς – Πότε θα δροσίσει.

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας καθώς αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 42-43 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 38-39 βαθμούς), 25 έως 43-44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 44-45 βαθμούς), 25 έως 43-44 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη νότια Κρήτη έως 44), 25 έως 40-42 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 40-43 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολόγοι ωστόσο φαίνεται ότι διχάζονται ως προς το κύμα καύσωνα που φαίνεται να πλήττει τη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος «βλέπει» αποκλιμάκωση του καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ συνιστά ψυχραιμία για τις ακραίες θερμοκρασίες που αναμένονται και σήμερα στη χώρα.

Ο κ. Καλλιάνος τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό καύσωνα. «Έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Απλά αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο μεγάλος ως προς τη χρονική του διάρκεια. Πολλοί επομένως ήταν οι καύσωνες που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν» αναφέρει στην ανάρτησή του ενώ παράλληλα, υποστηρίζει πως δεν θα δούμε 48 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν προβλέψεις άλλων μετεωρολόγων, στη χώρα αλλά 36 με 37 βαθμούς.

Παράλληλα ο γνωστός μετεωρολόγος σημαίνει συναγερμό για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει σήμερα.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Παρακαλώ θερμά, ψυχραιμία! Δεν θα γίνει κάτι εξωπραγματικό! Δεν είναι η 1η φορά που βιώνουμε έναν ισχυρό καύσωνα στην Ελλάδα. Έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Απλά αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο μεγάλος ως προς τη χρονική του διάρκεια. Πολλοί επομένως ήταν οι καύσωνες που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν.
Ισχυρούς καύσωνες έχουμε βιώσει το 1987 (χωρίς κλιματιστικά), το 2000, το 2007, το 2010, το 2012, το 2017 και το 2021. Και καύσωνες μέτριας έντασης βιώνουμε σχεδόν κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε! Όλες αυτές τις χρονιές που σας προανέφερα, οι θερμές εισβολές διήρκησαν αρκετές ημέρες και οι μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν τους 42-44°C αλλά ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις τους 45-46°C και τοπικά και λίγο παραπάνω (Ελευσίνα 45°C το 2017 και 46,5°C το 2007)

Ακούγεται εδώ και ημέρες ότι η θερμοκρασία την προσεχή Πέμπτη θα φτάσει τους 48°C! Μα για όνομα της Παναγίας! Και μάλιστα ορισμένες σελίδες “μπερδεύτηκαν” από αυτή την εκτίμηση και την αναπαράγουν λες και θα συμβεί! Όχι, δεν θα φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Η μόνη διαφορά, είναι ότι αυτή τη φορά ο καύσωνας ξεκίνησε την Τετάρτη 12 Ιουλίου και θα τελειώσει πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη 27 Ιουλίου όπου αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και όχι ασφαλώς 48°C που ακούστηκε. Θα έχει δηλαδή διάρκεια 16 ημέρες και θα είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας, αφού έπεται εκείνος του 1998 που είχε διάρκεια 14 ημέρες.

Οι δυσκολότερες ημέρες που έρχονται θα είναι η αυριανή (Κυριακή 23/7) και η Τετάρτη (26/7) με τις θερμοκρασίες στους 43-45°C σε αρκετές περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας. Όλες οι επόμενες βραδιές όμως θα είναι δύσκολες διότι ειδικά στις μεγαλουπόλεις θα επικρατεί δυσφορία. Υπομονή, 4 μέρες έμειναν!

Και μάλιστα, στην Αττική για παράδειγμα, από τη Δευτέρα, θα έχουμε και θαλάσσια αύρα που δεν θα επιτρέψει στον υδράργυρο να πάει πολύ υψηλά στις παραθαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού. Άρα, την Πέμπτη δεν θα έχουμε 48°C αλλά… γύρω στους 36-37°C

Το μόνο που με φοβίζει είναι ο λίβας που θα επικρατήσει την προσεχή Κυριακή και το μελτέμι στη συνέχεια που ίσως αποδειχθεί εκρηκτικό μείγμα (μαζί με τη ζέστη και την ξηρασία) για ενδεχόμενες πυρκαγιές. Ας έχει η πολιτική προστασία ανοιχτές τις κεραίες της!».

Σάκης Αρναούτογλου: Ανάσα δροσιάς από τα μέσα της εβδομάδας

Ο Σάκης Αρναούτογλου από την πλευρά του προβλέπει πως από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα πάρουμε μία… ανάσα δροσιάς μετά τον παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος μετράει ήδη 12 μέρες.

Σε ανάρτησή του ο έμπειρος προγνώστης καιρού αναφέρει: «Σε αποδρομή ο παρατεταμένος καύσωνας από τα μέσα της άλλης εβδομάδας με τη θερμοκρασία σε μεγάλη διόρθωση προς τα… κάτω και σε κανονικά επιτέλους για τη χώρα μας για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα!».

Μάλιστα, παρουσιάζει και τη θερμοκρασία έως και τις 31 Ιουλίου, διευκρινίζοντας: «Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!».

Λαγουβάρδος: «Ο μακροβιότερος καύσωνας που έχουμε βιώσει ποτέ»

«Βρισκόμαστε δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές στη θερμοκρασία θάλασσας», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο οποίος εκτίμησε για τον καύσωνα «Κλέων» ότι «θα είναι ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ».

Για τους λόγους που καταγράφονται θερμοκρασίες – ρεκόρ, ο κ. Λαγουβάρδος υποστήριξε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση συχνότηταςδιάρκειας και έντασης, που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας, αλλά και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, σίγουρα έχει συντελέσει σε αυτήν την κατάσταση, κατά την οποία καταγράφονται πολύ θερμές αέριες μάζες, σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο», τόνισε.

«Κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσουμε τις δεκαέξι – δεκαεπτά ημέρες καύσωνα, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες», αναφερόμενος στον «μαύρο» καύσωνα του 1987.

«Το καμίνι δεν θα πρέπει να μάς ξαφνιάζει, αλλά αντιθέτως να μάς προβληματίζει, γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος, την επόμενη δεκαετία», ολοκλήρωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: 45άρια στη χώρα – Πότε έρχεται το τρίτο «κύμα» καύσωνα

Το δεύτερο «κύμα» καύσωνα βρίσκεται από την Παρασκευή σε εξέλιξη στη χώρα μας, με τη νέα θερμική έξαρση να γίνεται αισθητή σε όλη την επικράτεια. Σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Την Τρίτη (25/07) και την Τετάρτη (26/07) αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση και την Πέμπτη προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 44 βαθμούς. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επικίνδυνη η σημερινή ημέρα

Την Κυριακή 23 Ιουλίου, κορυφώθηκε το «κύμα» του καύσωνα με θερμοκρασίες κοντά στους 43℃ – 44℃, αργά το μεσημέρι. Οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αναλυτικά οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41℃ με 43℃ και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44℃ και της Θεσσαλίας τους 45℃.

β. στη νησιωτική χώρα τους 39℃ με 41℃.

Σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου, η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2℃ με 5℃, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38℃ με 40℃ και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41℃ με 42℃

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37℃ με 39℃ και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35℃ με 36℃.

Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.emy.gr.

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για το δεύτερο «κύμα» καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Πολιτική Προστασία (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: civilprotection.gov.gr.

Related Articles

Back to top button