ΑΤΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ούτε 24 ώρες από τις προειδοποιήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου, θρηνούμε νέο νεκρό

Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από την ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας που προειδοποιούσε ότι «χρειάζεται άμεσα να..

Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από την ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας που προειδοποιούσε ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» και η εργατική τάξη θρηνεί ακόμα ένα νεκρό, αυτή τη φορά στο Λαύριο.

Το Συνδικάτο Μετάλλου δεν είναι προφήτης… Οι εργάτες βιώνουν στους χώρους δουλειάς την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής τους και για αυτό απαιτούν άμεσα μέτρα!

Παραθέτουμε ολόκληρη τη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδικάτου:

«Έχουν περάσει 15 ημέρες μετά το εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνάδελφος και ακόμα δύο να τραυματιστούν, πυροδοτώντας τις κινητοποιήσεις μας, επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα θρηνήσουμε εργάτες μιας και τα εργατικά ατυχήματα το ένα διαδεχόταν το άλλο.

Μόνο μέσα σε διάστημα 15 ημερών από το δυστύχημα έχουν συμβεί τα εξής. Εργαζόμενος σε σκαλωσιές έφυγε από τη δουλειά με ράμματα στο κεφάλι, άλλος συνάδελφος με χτύπημα από παλάγκο στην πλάτη του, όταν αυτό ξεκρεμάστηκε από το σημείο που είχε δεθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Συνάδελφος χτύπησε στο χέρι του όταν κρεμάστηκε επειδή κατέρρευσε το πάτωμα που πατούσε. Ακόμα ένας έπεσε στο κενό όταν έσπασε η σάπια σκάλα που κατέβαινε. Ακρωτηριασμός δαχτύλου συναδέλφου που εργαζόταν σε ξυλουργικές εργασίες. Όλα αυτά αναδεικνύουν πως οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, ειδικά τώρα που υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς , κάτι που επιβεβαιώνεται και με τα ατυχήματα αυτά. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών.

Τώρα, 15 ημέρες μετά, βλέπουμε ότι τίποτα από αυτά που δεσμεύτηκε το Υπουργείο Εργασίας ως άμεσα μέτρα (αφού αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλά) δεν έχουν γίνει. Ούτε οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ούτε η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ έχει προχωρήσει.

Ας μη νομίζουν πως η οργή μας έχει ξεφουσκώσει επειδή μας φούσκωσαν με λόγια.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων και δεν έχει κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο, παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μην εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα. Είναι σημαντικό πράγμα να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση γιατί μέσα σε αυτή καθορίζονται το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για κάθε εργασία.

Δυστυχώς τα λόγια των συναδέλφων σιδηροδρόμων είναι και πάλι επίκαιρα:

“Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση…. να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες…..

Όχι άλλη κοροϊδία.

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”.

Δε θα περιμένουμε να δούμε ποιος από μας θα είναι ο επόμενος στο επόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έρχεται. Δε θα αφήσουμε να ξεχαστούν όσα έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες και το αίμα μας. Δεν επαναπαυόμαστε.

Απαιτούμε τώρα, σήμερα… το Υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση… Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας είχαμε προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών μας. Εάν χρειαστεί θα άρουμε την αναστολή και θα απαντήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

Related Articles

Back to top button