ΑΤΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αναζητούν υποψήφιο κόντρα στον Μπακογιάννη για την Αθήνα – Ποια ονόματα παίζουν, ποιοι «κάηκαν»

Φουντώνει η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τα φώτα να στρέφονται στον δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής.

Sponsored Ad 9
Τις τελευταίες ημέρες συζητούνται έντονα ονόματα για το ποιον θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Στη συζήτηση μπήκε εμβόλιμα και η δημόσια παρέμβαση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (προερχόμενου από την Ανανεωτική Αριστερά), Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων. Ένα ενδεχόμενο που απορρίπτουν από τη Χ. Τρικούπη λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με την Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι χθες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκε με το θέμα των αυτοδιοικητικών υποψηφίων δεν έλαβε απόφαση, αλλά στο τραπέζι για τον δήμο Αθηναίων παραμένει το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, παρά τα δημόσια μπρος-πίσω που κάνει.

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, από το ΠΑΣΟΚ βολιδοσκοπούνται ονόματα που θα μπορούσαν να πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να κατέλθουν ως υποψήφιοι κόντρα στον Κ. Μπακογιάννη. Ωστόσο κάποια κάηκαν γρήγορα, όπως εκείνο του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλου ο οποίος φέρεται να είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον εφόσον στηριζόταν και από τα δύο κόμματα. Ο κ. Χριστόπουλος φέρεται να διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο η Χ. Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά κοινή κάθοδο, ενώ οι απόψεις του κ. Χριστόπουλου για μια σειρά θεμάτων, όπως τα δικαιωματικά, κρίθηκαν πολύ «προχωρημένες» για τον κεντροαριστερό χώρο που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. «Πώς να υποστηρίξουμε απόψεις όπως το να εγκαταλείψουν το κέντρο της Αθήνας οι μόνιμοι κάτοικοι και να μείνουν μετανάστες ή τη δημιουργία ζωνών για να κυκλοφορούν αποκλειστικά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;» έλεγε χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος που έχει παρακολουθήσει τις απόψεις του κ. Χριστόπουλου.

Για άλλους λόγους, επίσης κάηκε η πιθανή υποψηφιότητα του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιου του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Έχοντας αυτοδιοικητική εμπειρία και μάλιστα στον δήμο Αθηναίων του οποίου χρημάτισε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος για θέματα μετανάστευσης, ο κ. Παπαγιαννάκης θα μπορούσε να υποστηριχθεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά προ ημερών διεμήνυσε ότι δεν ενδιαφέρεται και πως το θέμα έχει κλείσει για τον ίδιο.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός υποψηφίου με ακαδημαϊκό ήπιο και κεντροαριστερό προφίλ (όπως του Γ. Καμίνη ή του Νίκου Αλιβιζάτου) έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του επίσης καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη που δεν φαίνεται να περπατάει.

Ωστόσο σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για έναν ακαδημαϊκό με πολιτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα με ενεργή παρουσία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε μια πρώτη κρούση να είναι υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων έδειξε θετικός. Για την εξέλιξη έχει ενημερωθεί η ηγεσία του κόμματος, ωστόσο αναμένεται η στάθμιση των δεδομένων. Εννοείται πως η υποψηφιότητά του θα υποστηριχθεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες ώρες συζητείται επίσης στη Χ. Τρικούπη το όνομα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσσού, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται αλλά ακόμη κι εάν θα το ήθελε, προφανώς θα επιζητούσε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, άρα από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μαζί.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διερευνήσει και τις προθέσεις της Ρωξάνης Μπέη, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρεται ακόμη.

Επιπλέον, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr στο τραπέζι παραμένουν πάντα τα ονόματα προβεβλημένων στελεχών της νέας γενιάς και εκλεγμένους βουλευτές, ως υποψήφιοι απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη. Ορισμένοι προτείνουν τον Δημήτρη Μάντζο, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι στελέχη από άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπως τον Παύλο Χρηστίδη από το νότιο τομέα της Αθήνας ή τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από την Ανατολική Αττική, ώστε να μην υπάρξουν «εσωτερικές αναταράξεις» στο ψηφοδέλτιο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του υποψηφίου στον δήμο της Αθήνας πρέπει να έχει λήξει μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ως προς την περιφέρεια Αττικής, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι λιγότερο πολύπλοκα -εξ ανάγκης και για λόγους εκλογικής ετοιμότητας. Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει εκ νέου τον Γιάννη Σγουρό κόντρα στον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Η υποψηφιότητα του Γ. Ιωακειμίδη κρίνεται επίσης θετική, ωστόσο έχει εκφράσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε για τον πρώτο γύρο δεν τίθεται ζήτημα.

politisonline.com

Related Articles

Back to top button