ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Προς νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Το έκτακτο συμβούλιο αναμένεται ότι θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου – Στο συμβούλιο αναμένεται ότι θα ψηφιστούν και οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν.

Σε νέο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας όπου θα ψηφιστούν και οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προσανατολίζεται η τσεχική προεδρία.

Η πρόταση έρχεται μετά την ενημέρωση της τσεχικής προεδρίας για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των «15» που συγκάλεσε η Ελλάδα, που ήρθαν σε συμφωνία να απαιτήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών σε έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα δύο πρώτα σήμερα.

Οι «15» πρότειναν να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.

Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.

Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Related Articles

Back to top button