ΑΤΤΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣ

Πως θα εξελιχθεί Κακοκαιρία Elias – Προσοχή και στην Αττική

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου που ξεκίνησε να χτυπά από σήμερα -και για τρεις τουλάχιστον μέρες περιοχές της χώρας μας- επηρεάζοντας κυρίως την πολύπαθη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στην κεντρική Ελλάδα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες.

Κακοκαιρία με… διάρκεια και μεγάλα ύψη νερού
«Θα έχουμε μια κακοκαιρία με μεγάλη διάρκεια, που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τουλάχιστον και την Τετάρτη. Μια κακοκαιρία αρκετά ισχυρή αλλά αναμενόμενη, δεν είναι ακραία για την εποχή. Ωστόσο, αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι θα πέσει πάλι αρκετή βροχή στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου η κατάσταση των υποδομών, μετά το πρόσφατο πλήγμα, είναι τραγική. Και επειδή η βροχή θα είναι ιδιαίτερα έντονη, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία μας, είναι κάτι το οποίο θέλει παρακολούθηση», ανέφερε o Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα πιο δύσκολα έρχονται σήμερα Δευτέρα όπου θα «χτυπηθεί» η δυτική, κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, δηλαδή Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα αλλά και σε βόρεια Εύβοια και Λαμία, θα πέσει και πάλι πολύ μεγάλος όγκος νερού. Την Τρίτη το ισχυρό κύμα θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα δούμε και πάλι πολύ μεγάλο όγκο νερού και προς την ανατολική και νότια Θεσσαλία, προς το Πήλιο, τον Βόλο και άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν από την «κακοκαιρία Daniel». Και η Τετάρτη αναμένεται μια επίσης δύσκολη ημέρα, καθώς το
κύμα της κακοκαιρίας φαίνεται να επιμένει και να ευνοεί βροχές στις περιοχές της Θεσσαλίας, της βορειοανατολικής Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «είναι ένα φαινόμενο, λεπτομέρειες του οποίου θα παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα».

Η εξέλιξη του φαινομένου τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

Προσοχή για την εξέλιξη του φαινομένου και στην Αττική
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πέσουν μέσα στο τριήμερο και στην Αττική με τον κ. Λαγουβάρδο να εφιστά την προσοχή των κατοίκων αλλά και των Αρχών λέγοντας: «Η Αττική θέλει προσοχή γιατί εδώ πνιγόμαστε με πολύ μικρότερα ύψη βροχής από αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλία». Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι τοπικές. «Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως το φαινόμενο «Daniel», αλλά που όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θα παρακολουθεί στενά την πορεία της νέας κακοκαιρίας και δεν χρειάζεται ανησυχία. «Δε θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Μπορούμε να δούμε μια διαταραχή μία εβδομάδα πριν, που θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού αλλά δεν μπορούμε να πούμε με λεπτομέρειες πόσα θα είναι τα ύψη βροχής και σε ποιες συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι μια πρόβλεψη που την
έχουν 2 – 3 μέρες πριν», τονίζει, απευθύνοντας μ ‘ αυτό τον τρόπο και ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους του και τις πρόσφατες «κόντρες» γύρω από την πρόβλεψη της κακοκαιρίας.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία
Η Πολιτική Προστασία απηύθυνε εκ νέου συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά
φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε. Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος,
τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ www.astynomia.gr. Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες
αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

thriassio.gr

Related Articles

Back to top button