ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι μεταξύ των 10 τελικών υποψήφιων προγραμμάτων στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο πλαίσιο των Πανευρωπαϊκών Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική.

Τα βραβεία λαμβάνουν χώρα στην Αυστρία από έναν φορέα, που εκ παραλλήλου προωθεί πρωτοπόρες ιδέες στην πολιτική, με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Η διοργάνωσή τους γίνεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική.

Τα βραβεία, που διοργανώνονται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνουν οκτώ κατηγορίες: Δημοκρατία, Προστασία του Κλίματος, Τεχνολογίες για τη Δημοκρατία, Εκπαίδευση, Κυβερνητική Βελτίωση, Κοινωνική Συνοχή, Τοπική Ανάπτυξη και Κομματική Καινοτομία.

Στην ψηφοφορία συμμετέχουν πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν με βασικό κριτήριο την καινοτομία κάθε προγράμματος, αλλά και την επίδραση που έχει στην τοπική κοινωνία, στην οποία υλοποιείται.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» ψηφίστηκε μεταξύ των 10 επικρατέστερων προγραμμάτων στην κατηγορία της Κοινωνικής Συνοχής μεταξύ 337 υποψήφιων έργων από 26 ευρωπαϊκές χώρες και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, θα παραβρεθεί στην τελική ανακοίνωση των νικητών, που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία, στις 11 Μαΐου 2023.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε τα εξής: «Μόλις τρεις μήνες μετά την επίσημη παρουσίαση του “Στέγαση και Εργασία”, ενός προγράμματος που θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη δημόσια πολιτική, είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την υποψηφιότητά του στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν αποτελεί μία ακόμα μεταβατική λύση, αλλά μία ουσιαστική, καθώς καταπολεμά έμπρακτα την αστεγία, γιατί, για εμάς, οι άστεγοι δεν είναι αόρατοι! Τους βλέπουμε, τους ακούμε, τους στηρίζουμε και πάνω από όλα βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους, βοηθώντας τους να ενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Τέσσερα χρόνια τώρα, στοχεύουμε στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Μίας κοινωνίας στην οποία όλοι θα σκεφτόμαστε πρώτα το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Συνεχίζουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, υπογράμμισε: «Το Πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους” είναι μία αποτελεσματική δημόσια πολιτική, που στοχεύει στη σταδιακή και ουσιαστική επανένταξη των αστέγων στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η συμμετοχή του προγράμματος στα Βραβεία Πολιτικής Καινοτομίας και η επιλογή του από τους Ευρωπαίους πολίτες μεταξύ των επικρατέστερων αποτελεί σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία συμπεριληπτικών και επιδραστικών πολιτικών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button