ΑΤΤΙΚΗΔΗΜΟΙΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκεντρώσεις μαθητών και φοιτητών σε όλη τη χώρα – «Θα γίνουμε η φωνή τους»

Κρατώντας λευκά και μαύρα μπαλόνια με ζωγραφισμένο πάνω το μήνυμα «Πάρε με όταν φτάσεις», δεκάδες φοιτητές και μαθητές από την Αθήνα έγιναν, όπως είπαν, η «φωνή όλων των νεκρών». 

«Αυτή η τραγωδία μας έχει συγκλονίσει όλους. Θα μπορούσα να ήμουν εγώ σε αυτά τα βαγόνια. Επιτέλους, ας γίνει κάτι». Η οργή της Μαρίας, φοιτήτριας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μεγάλη. Το ίδιο και των δεκάδων φοιτητών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στα Προπύλαια ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Κρατώντας λευκά και μαύρα μπαλόνια με ζωγραφισμένο πάνω το μήνυμα «Πάρε με όταν φτάσεις», δεκάδες φοιτητές και μαθητές από την Αθήνα έγιναν, όπως είπαν, η «φωνή όλων των νεκρών». 

«Σήμερα δεν είναι μία συνηθισμένη ημέρα. Σήμερα κατεβαίνουμε στο δρόμο για να απαιτήσουμε να καταλογιστούν ευθύνες και να μην κρυφτεί τίποτα για την τραγωδία στα Τέμπη», ανέφερε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων κατά τη διάρκεια της πορείας στα Προπύλαια, σχολιάζοντας πως δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός εν έτει 2023 και να χάνονται συνάνθρωποι και συμφοιτητές . 

Περπατώντας στην Πανεπιστημίου αρκετές φοιτήτριες και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας είχαν υψώσει δεκάδες χαρτιά που έγραφαν «Πάμε και όπου βγει». 

«Πολλοί από τους συμφοιτητές δεν έστειλαν ένα μήνυμα στους γονείς τους ότι επέστρεψαν», μας είπε με τη σειρά της η Κατερίνα από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, προσθέτοντας πως η ίδια και όλοι οι συμφοιτητές της ζητούν να αποδοθούν ευθύνες. 

Δύο κορίτσια ύψωσαν στον ουρανό δύο χαρτόνια που έγραφαν «Εσείς Μετράτε, εμείς Μετράμε». «Θα γίνουμε οι φωνές όλων όσων τόσο άδικα χάθηκαν», είπε ο Γιώργος, φοιτητής του Πολιτικού Νομικής και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. 

Οι φωνές φοιτητών και μαθητών σε όλη την Ελλάδα «ενώνονται» σήμερα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει πορείες διαμαρτυρίας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Τέμπη. 

Εκτός από τα Προπύλαια, κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών είχαν και έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις ακόλουθες πόλεις: 

Θεσσαλονίκη: Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλούν στις 6.30 μ.μ., στην Καμάρα.

Λάρισα, στις 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Βόλος, στις 12 το μεσημέρι, στον Θόλο.

Τρίκαλα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία στις 6.30 μ.μ. στον σταθμό τραίνων και 7 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

Γιάννενα, στις 6 μ.μ., στην Περιφέρεια.

Πύργος, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία (την κινητοποίηση στηρίζει η ΕΛΜΕ Ηλείας με στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ). Φλώρινα, στις 4 μ.μ., στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Καβάλα, στη 1 μ.μ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Χαλκίδα, στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ (παλιά γέφυρα).

Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας.

Λέσβος, στις 6.30 μ.μ., σιωπηλή διαμαρτυρία στην Πλατεία Σαπφούς.

Κοζάνη, στις 12.30 μ.μ. καθιστική διαμαρτυρία στη σχολή και στις 6 μ.μ. στην κεντική πλατεία

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button