ΑΤΤΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» στην Αττική Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης θα επισκεφθεί στις 9.30 π.μ. το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και στις 10.30, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για την ανακύκλωση, με τίτλο «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

70 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής δίνουν «αξία στα σκουπίδια»

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης που υλοποιείται από το 2022, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με κεντρικό μήνυμα «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου».

Υλοποιείται σε πρώτη φάση σε 70 δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Οι μαθητές από τον Δεκέμβριο του 2022, ανακυκλώνουν εντός των σχολικών μονάδων σε ειδικούς κάδους τρία ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνονται στους κάδους του κάθε σχολείου συλλέγονται και αφού ζυγιστούν, η ποσότητά τους καταγράφεται online στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.recycleatticaschools.gr, η οποία είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη – επισκέπτη.

Οι επιδόσεις της ανακύκλωσης

Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί από 20.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, 36.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών.

  • Από αυτά τα κιλά, τα 29.000 κιλά είναι έντυπο ανακυκλώσιμο χαρτί. Για να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια τέτοια ποσότητα χαρτιού αναλογεί σε ένα δάσος περίπου 500 δέντρων.
  • Επιπλέον, από την ανακύκλωση 6.350 κιλών πλαστικού αποφύγαμε την έκλυση 4.630 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται κατά την παραγωγή του πλαστικού,
  • ενώ ταυτόχρονα 500 κιλά αλουμινίου, εξοικονόμησαν ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για 13 χρόνια λειτουργίας μιας τηλεόρασης.

Μετά τη δράση, η επιβράβευση

Με την ολοκλήρωση της δράσης, θα αναρτηθούν και θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα, που αφορούν τις επιδόσεις του κάθε σχολείου σε σχέση με τη συνολική ποσότητα των υλικών που ανακυκλώθηκαν ανά μαθητή. Όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως κατάταξης, θα επιβραβευθούν για τη συμμετοχή τους σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, με τα σχολεία που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις να λαμβάνουν επιπλέον και σημαντικά έπαθλα.

Προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων. Μέσω της δράσης  οι μαθητές εκπαιδεύονται γύρω από τις ορθές πρακτικές της ανακύκλωσης και μαθαίνουν να εφαρμόζουν την Διαλογή στην Πηγή, μεταφέροντας τη γνώση αυτή και στο σπίτι τους.

Related Articles

Back to top button