ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών όπλων – «Καλύτεροι πελάτες» αραβικές χώρες που έχουν προκαλέσει διεθνής κατακραυγή

Ο τζίρος άγγιξε σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Ισραήλ πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών όπλων το 2022, με το ένα τέταρτο να πηγαίνει σε αραβικές χώρες, οι οποίες εμπλέκονται σε μέτωπα που έχουν προκαλέσει διεθνής κατακραυγή, όπως ο εμφύλιος στο Σουδάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων, τόνισε ότι οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, το 24% του συνολικού ύψους των εξαγωγών. Το 2021, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες είχαν φτάσει τα 853 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 789 εκατομμύρια ευρώ), ή το 9% του συνόλου, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΑΝ.

Από το 2020, το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι συμφωνίες προκάλεσαν ρήγμα στην κοινή αραβική θέση ότι καμία συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι συμφωνίες έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους.

«Η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τη ζήτηση για ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους και εργαζόμαστε διαρκώς για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτές οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Related Articles

Back to top button