ΑΤΤΙΚΗΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΥΓΕΙΑ

Υγεία: Αντιδράσεις προκαλεί η εγκύκλιος για τις εφημερίες

Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών

Με αλλαγές στο καθεστώς εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Υγείας το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Εγκύκλιος που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη Παρασκευή, εισάγει το καθεστώς «εφημερίας τομέα», δηλαδή τη δυνατότητα συμμετοχής στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε μία π.χ. καρδιολογική κλινική θα μπορεί να εφημερεύει οποιοσδήποτε γιατρός παθολογικής ειδικότητας, και σε μία π.χ. ορθοπεδική κλινική οποιοσδήποτε γιατρός χειρουργικής ειδικότητας. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν άμεση απόσυρση της εγκυκλίου, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της μπορεί να εκθέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων «οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό των επιστημονικά υπεύθυνων των ιατρικών τμημάτων, του τομέα και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας». Και τονίζεται, «για τον λόγο αυτό, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης τμήματος/κλινικής νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος τμήματος». Για την έκδοση της εγκυκλίου ελήφθη υπόψη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (με ημερομηνία 29/12/2022). Οπως διευκρινίζει το υπ. Υγείας, «η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ακολουθεί τα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό».

Των διευκρινίσεων προηγήθηκαν οι αντιδράσεις εκπροσώπων των γιατρών. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για ομολογία εκ μέρους του υπουργείου των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. «Η “εφημερία τομέα” (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του παθολογικού τομέα όπως παθολόγος να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ειδικοτήτων του τομέα, π.χ. καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ./ και αντίστοιχα γιατρός χειρουργικού τομέα όπως γενικός χειρουργός για ασθενείς ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.ά.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, η ομοσπονδία εκτιμά ότι το καθεστώς αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών.

Ακρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για ασθενείς και γιατρούς του ΕΣΥ χαρακτηρίζει την εγκύκλιο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση έχει ως μόνο σκοπό τη συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ΕΣΥ ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και καλούν τους συναδέλφους τους προέδρους και μέλη των επιστημονικών συμβουλίων των νοσοκομείων «να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα», καθώς όπως αναφέρουν κάτι τέτοιο συνιστά συμμετοχή τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο. Δηλώνουν δε την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά της εγκυκλίου.

kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button