ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

OT Forum: Η τεχνολογία ως επιταχυντής του μέλλοντος – Προκλήσεις και Απειλές

Ο ψηφιακός πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνει συνολικά 2,13 δισ. ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία

Οι επενδύσεις στο ψηφιακό αύριο της χώρας θα είναι οι πρωταγωνιστές των επόμενων ετών. Τα ψηφιακά άλματα που έκανε η Ελλάδα, με αφετηρία την πανδημία, όχι μόνο δεν ανακόπτονται, αλλά επιβάλλεται να επιταχυνθούν. Ο ψηφιακός πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνει συνολικά 2,13 δισ. ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία.

Εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας παίρνουν θέσεις για τη διεκδίκηση μεγάλων έργων, ενώ η πανευρωπαϊκά αυξανόμενη ζήτηση για developers δημιουργεί πονοκέφαλο σε φορείς και κυβερνήσεις και ανεβάζει τις αμοιβές στα ύψη.

OT FORUM: Πρόγραμμα και ομιλητές

Η χώρα μας στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί μπροστά σε ένα πραγματικό τσουνάμι ψηφιακών έργων, ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν τομείς «κλειδιά» για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, όπως η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικό της τεράστιας πρόκλησης είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, που έχουν απορροφήσει τα τελευταία 30 χρόνια περί τα 5 δισ. από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει μέσα στην επόμενη πενταετία να απορροφήσουν 6 δισ. ευρώ.

Οι νέες τεχνολογίες, το Internet of Things, τα big data, η τεχνική νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα μετασχηματίζουν τον κόσμο που ζούμε, διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, αλλά φέρνουν στην επιφάνεια και νέους κινδύνους. Δίνουν καινοτόμες λύσεις στις αλλεπάλληλες κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, δημιουργούν όμως και νέους πυρήνες αυριανών απειλών, στην εργασία, την ανθρώπινη επικοινωνία και ψυχολογία, τις διακρίσεις, την κυβερνοασφάλεια, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Η τεχνολογία ως επιταχυντής του μέλλοντος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Συνεδρίου υπό τον γενικό τίτλο «Ο Κόσμος που Αλλάζει», το οποίο διοργανώνει στις 29 και 30 Μαρτίου 2022 ο ΟΤ. Οι τεράστιες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα, το πέρασμα της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η ισορροπία ανάμεσα στο τώρα και το Meta, εκ του metaverse δηλαδή της ψηφιοποιημένης παράλληλης ζωής, διατρέχουν τις θεματικές του Συνεδρίου.

Δημόσιο και πολίτες γίνονται digital

Με όχημα το gov.gr, που φιλοξενεί πια 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, η επικοινωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο περνάει μέσα από έξυπνα κινητά, τάμπλετ και ψηφιακές εφαρμογές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2021 έφτασαν τα 567 εκατ., νούμερο υπερπενταπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί μόλις 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές.

Το 2022 σημαίνει την έναρξη μεγάλων ψηφιακών έργων που θα βάλουν την Ελλάδα στον πυρήνα της ψηφιακής μετάβασης. Όπως έχει πει ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, «όσα έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο μόνο η αρχή». Αυτό σημαίνει πως μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο το 25% όσων κοσμογονικών θα γίνουν ως 2025, χρονιά ορόσημο για την ολοκλήρωση των περισσότερων από 440 έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αυτό το ψηφιακό κάλεσμα, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία των δύο πρώτων χρόνων λειτουργίας του gov.gr, που συμπληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Ειδικότερα, 7.936.034 μοναδικοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση. Συνολικά έχουν εκδοθεί ή υποβληθεί ηλεκτρονικά 159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί 6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις.

Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Μάλιστα, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην ερώτηση αν είναι χρήσιμη η σελίδα που περιγράφει την κάθε υπηρεσία ξεπερνά το 95%.

Υγεία και Δικαιοσύνη σε προτεραιότητα

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με οδηγό τα αυστηρά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) θα βάλει σε τροχιά συνολικά 60 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ. Οι εμβληματικοί τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού, με πρότζεκτς ύψους 345 εκατ. να ξεκινούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Μέσα στην πανδημία ανέβασε στροφές και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προάγγελος του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που υλοποιείται σταδιακά. Οι εγγεγραμμένοι πολίτες έχουν φτάσει τους 3.195.589 και πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδονται άυλα. Το παζλ του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Πρώτο βήμα για την επέκταση και ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής θα είναι το έργο της Τηλεσυμβουλευτικής, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει υγειονομικές ανάγκες σε ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές γωνιές της πατρίδας μας, με 315 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής και 3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι για ευάλωτες ομάδες.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, το e-justice, με πιο δημοφιλές έργο την εξ αποστάσεως ακροαματική διαδικασία ή αλλιώς τις τηλεδίκες. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, θα δώσει τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων από πιστοποιημένους χώρους, με δυνατότητα εικόνας και ήχου, σε Δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Συνολικά το e-justice αθροίζει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, που αποτελεί κι ένα από τα αγκάθια για την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Ψηφιοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σημαντική θέση στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης καταλαμβάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον οποίο και θα κατευθυνθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από το RRF εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Το ένα έργο αφορά στην απευθείας επιδότηση των επιχειρήσεων ως και το 100% προκειμένου να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου, digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.ά. Απευθύνεται σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα επιδοτηθούν ακόμη περί τις 1.000 βιομηχανικές ΜμΕ για την μετάβασή του στο Cloud, ενώ θα αναβαθμιστούν ή αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές με λύσεις που βασίζονται σε υπολογιστή και θα αντικατασταθούν 100.000 παλαιά συστήματα POS.

Σημείωση:  

«Ο Κόσμος που Αλλάζει»: 

Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)

Related Articles

One Comment

 1. Приветствую, товарищи!

  Механизированная
  полусухая стяжка полов
  , даже когда она была смонтирована четко в соответствии с грамотным руководством, со временем приходит в негодность. Это объяснимо, ведь она принимает на себя колоссальные нагрузки от веса полового покрытия, мебели, движения людей и иных динамических факторов. Поэтому для устранения тотальной утраты ее эксплуатационных качеств периодически необходимо выполнять починку стяжки пола. Об особенностях стяжки необходимо спросить, когда вы узнаете стоимость строения из металлокаркаса либо прочих материалов.

  Чтобы приобрести представление об уровне деформации поверхности, предварительно надо полностью удалить старое покрытие, вычистить пол от мусора, пыли и грязи. Потом надо определиться с видом повреждения и ремонта, который нужно будет выполнить.

  Может произойти один из следующих вариантов:

  Ровная поверхность имеет небольшие ямки и мало трещин, повышена степень появления пыли. Эти повреждения нестрашны, они легко устраняются при минимальной затрате времени и финансов.
  Стяжка отслаивается, поверхность сильно глубоко растрескалась в конкретных участках. Подобный вид повреждений подлежит ремонту, но нужно будет применять специализированные строительные составы.
  Поверхность существенно деформирована, пол покрылся глубокими щелями. Ремонт деформаций такой силы доступен лишь специалистам, владеющим определенными умениями и техникой.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button